joi, 16 decembrie 2010

Rom sau Tigan?


Romii din România constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România. Conform recensământului din 2002 aceştia numărau 535.140 de persoane sau 2,5% din totalul populaţiei, fiind al doilea grup etnic minoritar din România după cel maghiar. Romii sunt concentraţi cu precădere în Transilvania, Crişana, Muntenia şi Oltenia. În Maramureş, Bucovina, Banat, Dobrogea şi Moldova concentraţia romilor este sub media ţării.

La  Noi si Ceilalti vom afla mai multe detalii despre traditii, obiceiuri, dar si cu ce probleme se confrunta minoritatea roma din Romania. Invitatul special se numeste Rusu Gelu, o persoana cunoscuta in comunitatea de romi din municipiul Iasi, si nu numai. Printre punctele de discutie se afla si un subiect mult-dezbatut in ultima vreme: "Rom" sau "Tigan"?. Mai multe detalii aflati apasind play mai jos.

NOI SI CEILALTI 16 DECEMBRIE 2010 - emisiune 16 decembrie a.c.

Asculta mai multe audio ambientala

joi, 2 decembrie 2010

Ucrainienii din Romania


Ucrainenii sunt al treilea grup etnic minoritar din România ca mărime, numărând 61.350 de persoane conform recensământului din 2002, adică 0,3% din totalul populaţiei. Ucrainenii trăiesc mai ales în nordul ţării, în zonele din apropierea graniţei cu Ucraina. Mai mult de jumătate din ucrainienii din România se află în Judeţul Maramureş, unde sunt 6,67% din totalul populaţiei. Un număr semnificativ de ucrainieni se găsesc şi în Judeţul Suceava (8.506 persoane) şi Judeţul Timiş (7.261 persoane). În judeţul Tulcea au fost număraţi 1.279 ucraineni. În 13 comune din România, ucrainenii deţin o majoritate absolută sau relativă.

In prima editie a emisiunii Noi si Ceilalti aflam despre o minoritate destul de importanta ca numar de la noi din tara.Detalii aflam doua persoane importante din aceasta comunitate. In prima parte se discuta cu presedintele unei organizatii de ucrainieni, domnul Victor Hrihorciuc, iar in partea a doua cu doamna Maria Hudema.. Mai multe detalii aflati din interviurile de mai jos.

NOI SI CEILALTI 2 DECEMBRIE 2010 - Emisiune Ucrainieni

Asculta mai multe audio ambientala